top of page

GLAS

Was de oorspronkelijke bedoeling van glasramen in kerken devoot en educatief, een uiting van rijkdom bij adel en bourgeoisie, het kunstvolle aspect is steeds belangrijk geweest. Het is dan ook vooral dit laatste wat bij mij de aanzet heeft gegeven om het ambacht van glazenier aan te leren.
 

Glas is als materiaal en als medium tot expressie tegelijkertijd gewoon en toch zo bijzonder. Het spel tussen licht en glas is intrigerend en sfeerbepalend voor iedere ruimtelijke binnen beleving.
 

Gaandeweg ging mijn interesse uit naar het toepassen van andere technieken en bewerkingsmethoden ten dienste van mijn persoonlijke expressie.

Gebrandschilderd glas

Glas is een doorzichtig materiaal dat talloze kleuren kan hebben. Het kan allerlei vormen aannemen, zoals dik, massief of dun, bol, rond en vlak.

Een van de vormen van de glaskunst is het 'brandschilderen' van glas. Vanaf de vroege Middeleeuwen wordt gebrandschilderd glas voornamelijk toegepast in kerken en kathedralen

Als het glas afwijkingen bevat, zoals strepen, verschil in dikte of luchtbelletjes, kan het de invallende lichtstralen in verschillende richtingen breken. Vooral in gekleurd glas veroorzaakt dit een levendig spel van licht. Deze glassoort, antiekglas genoemd, wordt gebruikt voor het vervaardigen van gebrandschilderd glas en reparaties daarvan. Modern glas vertoont geen oneffenheden en laat het licht ongehinderd door.

Glas in lood

Glas in lood is de benaming voor een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten. Glas in lood werd destijds gemaakt omdat een raam uit een stuk niet te maken viel. Glas in lood leent zich echter uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen. Men treft glas in lood wel aan in oude herenhuizen, maar vooral in kerken, waar het zicht van binnen op de ramen door het invallende licht het kunstzinnige karakter doet uitkomen.

De techniek van glas in lood is al zeer oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in H-vormige loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd. 

Pâte de verre - Casting

Casting is het proces waarbij glazen voorwerpen worden gegoten in een mal óf waarbij de glazen voorwerpen worden versmolten in een mal waarin het glas- door zeer langzame afkoeling - stolt. De mal kan gemaakt worden uit verschillende materialen zoals metaal of gips. Vervolgens wordt de oven verwarmd tot een zeer hoge temperatuur, gewoonlijk tussen 800 en 1000 graden Celsius waarbij het glas smelt en de mal vult.

Glasfusing

Glasfusing - ook wel genoemd gefused glas, fused glas, gesmolten glas- en smeltend glas-techniek - is een techniek die in de glaskunst wordt gebruikt waarbij stukjes of repen glas van dezelfde of verschillende kleuren samengevoegd worden door ze gedeeltelijk te versmelten. Glasfusing biedt zo ook de mogelijkheid om de verschillende kleuren van glasdelen met elkaar te laten vervloeien of te vermengen.

De verhitting vindt gewoonlijk plaats in een elektrische of gasgestookte oven. Twee of meer stukken gekleurd glas worden op elkaar gelegd of overlappen elkaar en worden verhit tot zeer hoge temperaturen.

Hierbij moet er op gelet worden dat glas met een verschillende uit-zettingscoëfficiënt en onder andere afhankelijk van de gebruikte kleur-pigmenten in het glas niet samengesmolten kan worden. 

20200201_101426_001.jpg
bottom of page